PROGRAM SCHEDULE

Training Schedule for the 8--day Integrated Induction Training for HIV Counsellors

Session No	Session Name	Duration	Time		
Day1					
	Introduction, Ice Breakers, Pre training evaluation	30 min	9:00-10:00		
Session A	Orientation to the Training Programme	1 hr 30 min	10:00-11:30		
	Tea		11:30-11:45		
1	Basics of HIV/AIDS and HIV Diagnosis	1hr 45 min	11:45-1:30		
	Lunch		1:30-2:00		
2	National AIDS Control Programmme Updates	1 hr	2:00-3:00		
	Tea		3:00-3:15		
3	Counsellor's Self-Awareness, Attitudes, Values, and Ethics in HIV Counselling	3 hrs	3:15-6:15		
	Discussion on case studies by groups for session 9 (Understanding Vulnerability of HRGs and BPs)		Evening group activity		
	Day 2				
	Recap	15 min	9:00-9:15		
4	Social Drivers of the HIV Epidemic: Gender, Sex, Sexuality, Violence, Migration	4 hrs	9:15-1:15(with working tea)		
	Lunch		1:15-1:45		
5	Understanding marginalisation, vulnerability, stigma and discrimination in the context of HIV/AIDS	2 hrs	1:45-3:45		
	Tea		3:45-4:00		
6	Understanding vulnerability and risks of High Risk Groups (Core groups and Bridge Population)	2 hrs 15 min	4:00-6:15		
	Screening of movie 'Queen' or 'Astitva' or any other movie in the context of gender		Evening movie time		
Day3					
	Recap	15 min	9:00-9:15		
7	Enhancing Counsellor Competence	3hrs 30 min	9:15-12:45(with working tea)		
	Lunch		12:45-1:15		
8	Body Basics and Family Planning	1 hr	1:15-2:15		
9	Basics of STI/RTIs	1 hr	2:15-3:15		
	Tea		3:15-3:30		
10	STI syndromic management counselling	2 hrs 30 min	3:30-6:00		
	Screening of movie 'Aa Muskura'		Evening movie time		

Day4					
	Recap	15 min	9:00-9:15		
11	Basics of PPTCT and programme guidelines	2 hrs 45 min	9:15-12:00(with working tea)		
12	Basics of HIV-TB co-infection and Programmatic Linkages	2 hrs	12:00-2:00		
	Lunch		2:00-2:30		
	Field Visit to (co-located)ICTC, ART, STI centre and debriefing	4 hrs 15 min	2:30-6:15		

$*(can \ be \ utilised \ to \ watch \ films, \ undertake \ assignments)$

	Dov.5				
	Day5	15 .	0.00.0.15		
	Recap	15 min	9:00-9:15		
13	Pre test and Post test counseling	3 hrs 30 min	9:15-12:45(with working tea)		
	Lunch		12:45-1:15		
14	Behaviour Change Communication and Condom Demonstration	2 hrs	1:15-3:15(with working tea)		
15	Managing Mental Health Issues in the Context of HIV	3 hrs	3:15-6:15		
	Practice assignment on Counselling with Sero discordant Couples. Ask the participants to plan and prepare for the breakfast session to be conducted two days later.		6:15-7:15/Evening		
	Day 6				
	Recap	15 min	9:00-9:15		
16	Counselling Children and Adolescents	2 hrs 30 min	9:15-11:45		
17	Counselling Sero-discordant Couples	2 hrs	11:45-1:45		
	Lunch		1:45-2:15		
18	Basics of Antiretroviral Therapy	1 hr 30 min	2:15-3:45		
	Tea		3:45-4:00		
19	Counselling for ART adherence and treatment including paediatric ART	4 hrs	4:00-8:00		
Day 7					
	Breakfast and Activity'Kaun Banega Sanjeev Kapoor'	1 hr	8:00-9:00		
	Recap	15 mins	9:00-9:15		
20	Nutrition in the context of HIV/AIDS	1 hr	9:15-10:15(with working tea)		
21	Linkages for effective counselling	2 hrs 20 mins	10:15-12:25		
	Lunch		12:25-1:00		
22	Post Exposure Prophylaxis(PEP) and Universal Precautions #	1 hr	1:00-2:00		
23	SIMS	4 hrs	2:00-6:00(with working tea)		

Day 8					
	Recap	15 mins	09.00-09.15		
	Tea		9:15-9:30		
23 cont.	M& E tools (ICTC/ART/STI)	3 hrs	9.30-12.30		
	Lunch		01:00-02.00		
24	Tobacco Cessation Training	1 hrs	2:00-03:00		
	Post training evaluation (Valedictory)	45 mins	3:00- 03.45		